Stroomvoorziening en bekabeling zonwering en rolluiken

Geen stroom… Stroomvoorziening voor de buismotoren van buitenzonwering en rolluiken, het is vaak een heikel punt. Bij het maken van de plannen van de woning werd de bekabeling voor zonwering en voorzetrolluiken vaak over het hoofd gezien, het gevolg hiervan is dat er vaak met meters kabelgoot moet worden gewerkt. Horizontale en verticale lijnen, binnen of buiten, het doet afbreuk aan de esthetiek van elke kamer of gevel. Een nette, onopvallende bekabeling vormt dan ook vaak een hele uitdaging, waarin Alfa over de jaren heen veel ervaring heeft opgedaan.

Zonwering of rolluiken met zonnepaneel

Het nieuwe voorzetrolluik type Alfasun (2015) kan uitgerust worden met een zonnepaneel. De oriëntatie van de gevel maakt hierbij geen verschil. De zonnecel op de kast van het rolluik werkt op daglicht in plaats van zonlicht, noordelijke gevels vormen dus geen probleem. Door dit nieuwe product behoort het heile punt van stroomvoorziening tot het verleden.

Voor een zonneluifel en andere grote zonneweringen is het vaak niet zo eenvoudig, de motoren zijn hierbij vaak krachtiger en moeten vaak met een meerdere zonnepanelen worden uitgerust.

Bezorg ons uw afmetingen of vraag een bezoek van een vertegenwoordiger voor een richtgevende prijsofferte van rolluiken.

Draadloze bediening zonwering

Vroeger was de bekabeling naar het bedieningspunt ook vaak een doorn in het oog. Aangezien bekabelde schakelaars vandaag eerder de uitzondering zijn, is dit probleem echter zo goed als van de baan.  Een motor met ingebouwde RT (radio technology) ontvanger is vandaag de meest gebruikte technologie. De meerprijs van een dergelijk systeem is verwaarloosbaar en weegt niet op tegen de meerprijs aan werkuren om al de producten van bekabeling te voorzien. Bovendien kan er bij de draadloze optie zowel een draadloze muurzender als voor een afstandsbediening gekozen worden, beiden werken op een 3v batterij (Somfy: type CR2430). De levensduur van de batterij varieert van ca. 2 – 5 jaar al naargelang de intensiteit van het gebruik.

Lichtontvanger op zonwering

In het geval er gekozen wordt voor een draadloze optie, is ook de lichtontvanger een handig middel in de strijd tegen kabelgoot op de buitengevel. Hierbij wordt er aan een nabije lamp op de buitengevel een lichtontvanger geplaatst, waarvan vervolgens voeding kan worden afgetapt voor de zonnetent, zonnescreens of voorzetrolluiken. De lamp wordt nadien ook ingelezen op de afstandsbediening van de zonwering, zo kan zowel de verlichting als de zonwering bedient worden met eenzelfde afstandsbediening. De voormalige schakelaar van het buitenlicht kan nu worden gebruikt om tijdens de winterperiode zowel de lamp als de zonnetent volledig zonder stroom te zetten.

 

Stroomvoorziening zonwering nieuwbouw

Bij een nieuwbouw woning wordt de zonwering vaak voor budgetredenen verschoven naar een latere fase. Hierdoor wordt ook vaak de bekabeling voor de zonwering of rolluiken niet voorzien. Best voorziet de nieuwbouwer een ingewerkte elektriciteitsdoos aan de binnenkant van elk raam. Hier kan later zowel de binnen als buitenzonwering worden aangesloten. Een elektriciteitskabel tot buiten op de gevel trekken kan ook, maar dan moet er buiten op de gevel steeds een doosje voorzien worden.

Voor vragen in verband met de bekabeling van uw zonnetent, aarzel niet ons te contacteren: 015-27.17.89 / info@alfazonwering.be
Meer info over de bedieningsopties vindt u op onze productpagina.